BANK Bank og finans

– Dette var ventet. Det var like greit å gjøre det nå. Det var opplagt at renten skulle ned, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til Finansavisen.

– Og med det ekstra tiltaket i går, tror jeg Norges Bank tenkte at her er det ikke noe vits i å vente, når dette kan bidra til å betrygge næringslivet.
 
Renten lå på 1,0 prosent før kuttet. Vanligvis kutter banken renten i varsomme steg på 0,25 prosentpoeng, og dermed er dette kuttet tre ganger så stort som et «vanlig» rentekutt.

«Siden Norges Bank satte ned styringsrenten i forrige uke, har situasjonen i norsk økonomi forverret seg ytterligere», skriver Norges Bank.
 
Finanstilsynet har foreslått å forby banker og forsikringsforetak å betale utbytte under corona-krisen. Det fremgår av en pressemelding fra tilsynet.
 
– Vi er i en helt spesiell markedssituasjon med coronakrise og valutakursuro, som skaper en svært krevende økonomisk situasjon for landet. I den situasjonen er bankene en del av løsningen, sier Finans Norge-direktør Tom Staavi til E24.
 
Det kommer frem på en pressekonferanse i Norges Bank torsdag. For 15 år siden satte Tangen opp det europeiske investeringsfondet AKO Capital, som forvalter rundt 180 milliarder kroner fra sin base i London.
 
Den 54-år gamle milliardæren Nicolai Tangen fra Kristiansand er utnevnt som ny sjef for Norges pengebinge, Oljefondet. Tangen skal forvalte Norges oljeformue, som nå er på rundt 10.000 milliarder kroner, og tar over i begynnelsen av september.
 
Finansdepartementet venter nå at at aktiviteten i Fastlands-Norge utenom offentlig forvaltning vil falle med 15–20 prosent den nærmeste tiden, grunnet strenge tiltak mot virusspredning i mange land.
 
Politikerne kappes om å innføre tiltak som legger privat næringsliv i grus, sannsynligvis permanent, mens offentlige virksomheter er i hjemmekontor med full lønn. Hva skal finansiere fremtidig skole, helse, eldreomsorg, trygder og annen offentlig virksomhet når vi har avviklet mesteparten av kompetansekrevende privat virksomhet?
 
Etter at Norge stengte ned for å minske spredning av Covid-19, har nordmenn redusert bruk av bankkort markant. Vi handlet ikke like ofte som før, men for mer penger av gangen. Over halvparten av alle betalinger i mars foregikk kontaktløst.
 
Lovforslaget innfører nye tiltak for å hindre at folk får gjeldsproblemer, særlig innen forbruksgjeld, og nye regler som skal gi vern mot svindel med finansielle tjenester som BankID.
 
– Jeg håper at vi holder renten på 0,25 prosent i flere år fremover, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

– Det er vanskelig å se for seg at det økonomiske bildet skal ta seg så kraftig opp at vi skal hente inn tilstrekkelig av det tapte til at det forsvarer at renten skal heves de første årene, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
 
Denne nyheten er fra i går, men bør være med på tråden:
Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover. Vi ser ikke for oss at styringsrenten vil bli satt ytterligere ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.
 
Renten på norsk statsgjeld med forfall i 2023 og 2024 handles så vidt i minus for første gang i historien. Det skjer etter at Norges Bank torsdag kuttet renten til ny bunnrekord på null prosent og varslet uendret nivå ut 2023.

– Dette er historisk i det norske rentemarkedet. Renten er død, sier sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB til E24.
 
Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har enstemmig besluttet å holde styringsrenten uendret på null prosent, ifølge en melding fra Norges Bank.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.
 
Back
Top