Boligprisene - videre utvikling

Pluto

Medlem
Storbank ser risiko for sprekk i de norske og svenske boligmarkedene. Hva mener dere? Kjør debatt!

Deutsche Bank: Norsk boligboble en av truslene i 2018

Det norske boligmarkedet er en av 30 risikofaktorer i 2018, mener Deutsche Bank-økonomen Torsten Sløk.

Han har produsert en liste med 30 trusler investorer bør holde et øye med i året som kommer. Listen inneholder alt fra en korreksjon i det amerikanske aksjemarkedet til en reversering av brexit, skriver Bloomberg.
 

Pluto

Medlem
Bekymringsverdig:

420.000 tåler ikke renteøkning over 1 prosentpoeng

En renteøkning på mer enn 1 prosentpoeng er mer enn 420.000 nordmenn klarer å håndtere. Halvparten av dem klarer ingen økning overhodet.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 synes tallene i undersøkelsen som Respons Analyse har utført på oppdrag for banken, er trist lesing.

– Dette burde være helt unødvendig. Når man får boliglån, blir man testet i banken til å kunne tåle en renteøkning på inntil 5 prosentpoeng og likevel klare de vanlige utgiftene. Når så mange sier at de ikke klarer selv en liten renteøkning, har de lagt seg til et altfor høyt forbruk, sier Gundersen til NTB.
 

Pluto

Medlem
Dette tror meglerbransjen om boligprisene neste år

Størsteparten av boligprisfallet i Oslo er tatt ut, mener Eiendom Norge. Nå tror de landets øvrige storbyer vil måtte hanskes med det største prisfallet i 2018.

– Vi har jo sett nedgang i prisene de siste tre kvartalene i 2017. I starten av året trakk markedet i Oslo mye nedover, og så kom de andre store, norske byene etter utover i andre halvår. Vi ser nå tendenser til at Oslo stabiliserer seg, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge til E24.
 

Pluto

Medlem
SSB: Nyboligprisene faller

Fra andre til tredje kvartal falt prisen på nye boliger med 2,4 prosent, ifølge SSB. Fra samme kvartal i fjor har derimot prisene gått opp med 2,2 prosent.

«Det er først og fremst prisene på nye blokkleiligheter og småhus som har gått ned», skriver SSB i en oppdatering onsdag.
 

Pluto

Medlem
Moody’s: Norge kan sitte på den største boligboblen

Analyseselskapet Moody’s har i en rapport skrevet at den største boligboblen blant alle industrielle land kan finnes i Norge.

Ifølge Bloomberg, som har fått tilgang til rapporten, bruker Moody’s gapet mellom boligprisene og leieprisene som en indikator på at en korreksjon i boligmarkedet kan være like rundt hjørnet. Det største gapet mellom de to faktorene finner man i Norge.
 

Pluto

Medlem
Det er blitt solgt 30 prosent færre nyboliger i år

Econs siste boligrapport viser et kraftig fall i omsetningen av nyboliger over hele landet.

Hittil i år er det blitt solgt 14.449 nye boliger. Det er 30 prosent under salgsnivået i fjor, og 14 prosent færre solgte boliger enn i 2015.

Nedgangen i salget av nyboliger har tiltatt det siste halvåret, viser siste boligrapport fra Econ, utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse.
 

Pluto

Medlem
Tankevekkende:

Takstsjef slår alarm om kvaliteten på nyboliger

Utbyggere bruker billige løsninger fra utlandet som ikke er tilpasset norske forhold, ifølge takstforbundet. – Totalt useriøst, svarer nyboligtopp om kritikken.

Norges Takseringsforbund (NTF) er bekymret for det de mener er negativ trend blant norske boligbyggere, med økt bruk av billige materialer og løsninger av dårlig kvalitet.

Mye er importert fra utlandet og rett og slett ikke egnet for norske værforhold, ifølge fagdirektør Espen Fuglesang.

– Det er alt fra innredninger til vinduer og dører, til stål i dårlig kvalitet, sier takstsjefen til E24.
 

Pluto

Medlem
Ny metode for boligprisstatistikk: – Kan påvirke markedet

Boligpristallene som Eiendom Norge legger frem mandag, vil trolig vise sterk prisvekst i deler av landet. Men det betyr likevel ikke at man uten videre kan friskmelde boligmarkedet, mener ekspertene.

Metoden for hvordan Eiendom Norge beregner boligprisveksten på, er endret fra nyttår. Den er helt ny - og gjør at prisene i de store byene vil svinge mer enn tidligere.

Det gjør at man bør være ekstra varsom med å tolke for mye inn i tallene, mener ekspertene. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror den nye metodikken kan komme til å påvirke stemningen i markedet i de store byene.
 
Top