OLJE Oljeprisene

G20-landene diskuterte fredag om også andre oljeproduserende land som USA, Brasil og Norge skulle bidra med ytterligere kutt for å løfte oljeprisen.

I et utkast til en uttalelse sier medlemslandene at de «forplikter seg til å gjøre det som trengs, både individuelt og kollektivt» for å sikre at energisektoren ikke bukker under, skriver Financial Times.
 
Etter at Opec+ ble enige om et kutt på 10 millioner fat pr. dag torsdag, har avtalen vært i spill ettersom Mexico ikke ville kutte like mye som Saudi-Arabia ønsket.

Saudi-Arabia ønsket at Mexico skulle kutte 400.000 fat pr. dag, mens Mexico kun ønsket å produsere 100.000 færre fat pr. dag. Etter søndagens avtale har Mexico fått viljen sin.
 
DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen mener avtalen ikke er nok til å redde oljemarkedet «hvis det ikke kommer mer utover kvelden», og viser blant annet til kutt fra G20-landene.

– Hvis det ikke gjør det, så er det konklusjonen definitivt at det er for lite, for sent, sier han til E24.
 
Nordsjøoljen omsettes mandag morgen for 32,67 dollar per fat, opp 2,8 prosent. Et fat WTI-olje omsettes for 23,73 dollar, ned 2,4 prosent for dagen.
 
Ved 20-tiden omsettes Nordsjøoljen for 29,66 dollar per fat, ned 6,6 prosent. Et fat WTI-olje omsettes for 20,86 dollar, ned 6,9 prosent for dagen.

Sammen med oljegiganten USA, og andre land som ikke inngår OPEC+ alliansen, er det sammenlagte produksjonskuttet estimert til å være omtrent 19,5 millioner fat per dag, tilsvarende omtrent 20 prosent av den globale oljeproduksjonen.
 
Rystad Energy har gått gjennom prosjektene på norsk sokkel, skriver VG. Gjennomgangen viser at investeringsnivået på norsk kontinentalsokkel ligger an til å bli redusert med 56–72 milliarder kroner (38-49 prosent) i 2022, sammenlignet med investeringsnivået i 2019.

Mellom 27 og 43 milliarder kroner av nedgangen er en konsekvens av coronakrisen, sammenlignet med investeringsplaner før koronakrisen.
 
Brent-oljen er onsdag morgen opp 0,84 prosent til 29,85 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 1,20 prosent til 27,73 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 31 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag.
 
Av dagens månedrapport kom det frem at OPEC nedjusterte estimatet for global oljeetterspørsel i 2020 med 6,9 millioner fat per dag til 92,8 millioner fat.
 
Prisen på amerikansk lettolje (WTI) har hatt en bekmørk start på uken. Ett fat med WTI-olje koster i skrivende stund 10,79 dollar fatet, ned mer enn 41 prosent prosent. Det er den laveste prisen oljen har blitt handlet på i New York siden april 1986, ifølge Bloomberg.

Prisen på nordsjøolje (Brent spot) er mandag ettermiddag ned 5,37 prosent til 26,74 dollar fatet.
 
Bevegelsene i oljemarkedet er enorme. Koronaviruset har paralysert oljeetterspørselen og sendt prisene i utforbakke. Selv store produksjonskutt fra oljekartellet Opec har ikke vært nok til å kompensere for bortfall av etterspørsel. Markedet oversvømmes rett og slett av olje.
 
Da børsen stengte betalte produsentene 37,63 dollar til de som ville «kjøpe» oljen, viser Bloombergs oversikt. Det er prisen for levering av olje i mai.

– Det er helt vilt. Det har aldri skjedd før, sier sjefanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, til NRK.
 
Corona-pandemien fortsetter å påvirke oljemarkedet, noe som har ført til en voldsom lagerbygging. I forrige uke viste oljelagertallene at de amerikanske råoljelagrene økte med 19,2 millioner fat for to uker siden.

«Siden oljeprodusentene er trege med å kutte i produksjonen, ser vi en overveldende mengde råolje på jakt etter et sted å reise til rundt i verden» sa Andy Lipow i Lipow Oil Associates ifølge Reuters.
 
Handelen i WTI-oljens mai-kontrakt stengte mandag kveld på −18,65 dollar fatet, en nedgang på mer enn 200 prosent.

– Dette øyeblikket er selvfølgelig historisk og kunne ikke bedre illustrert prisutopien som markedet har vært i siden mars, sier Rystad Energys oljeanalytiker Louise Dickson i en kommentar.

– Siden den gang har tradere sendt prisene opp og ned på spekulasjoner, håp, tweets og ønsketenkning. Men nå synker virkeligheten inn, fortsetter Dickson.

Selv om utviklingen mandag kveld virker å være dramatisk, er det egentlig få av dem som aktivt handler i olje som bryr seg nevneverdig. Dette skyldes blant annet at mai-kontrakten ikke lenger er den hvor det er mest aktiv handel, skriver Wall Street Journal.
 
Nordsjøolje ble en kort stund tirsdag omsatt for under 20 dollar fatet, for første gang på 18 år.

Likevel var situasjonen i oljemarkedene langt mer dramatisk dagen før. Da kollapset prisen for amerikansk lettolje for levering i mai, og prisen var på det laveste minus 40 dollar per fat.
 
Oljeprisen (Brent spot) faller videre tirsdag. Et fat Nordsjøolje koster i skrivende stund 20,86 dollar fatet, ned 19,75 prosent. På det laveste nivået var prisen nede i 18,38 dollar fatet, ned 29,4 prosent. Sist oljeprisen var nede på dette nivået var i januar 2002, ifølge data fra EIA.
 
Prisen på amerikansk lettolje (WTI) for leveranse i neste måned endte mandagen på minus 37 dollar fatet, et fall på rundt 56 dollar fatet.

– Vi hadde ventet å se negative priser, men vi trodde ikke at prisen ville komme helt ned i minus 40 dollar fatet, sier oljeanalytiker Louise Dickson i Rystad Energy til E24.
 
– Når bunnen i april
– Vi forventer at oljeetterspørselen i april vil være på sitt laveste nivå globalt, samtidig som produksjonskuttene ikke vil bli realisert til det fulle. Vi forventer at Brent-prisen vil fortsette ned, sier Pareto-analytiker Nadia Martin Wiggen til TDN Direkt tirsdag.

I tredje og fjerde kvartal øyner hun prisoppgang.
 
Back
Top