OLJE Oljeprisene

Ifølge kildene skal Opec-delegater også diskutere krisen i oljemarkedet ytterligere tirsdag, men det ventes ikke noe nytt oljeproduksjonskutt etter disse samtalene.
 
Analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie mener det er en risiko for at prisene i Nordsjøen kan få en lignende kollaps som prisene i USA.

– Det kan skje, absolutt. Det var primært finansielle aktører som sto for handelen i den futures-kontrakten som kollapset, men det underliggende bildet er at det var veldig lite kjøpere av fysisk råolje og mangel på lagringskapasitet, sier han til E24.
 
– Jeg tror det er opplagt for alle at den situasjonen vi står i nå, er ekstraordinær, sier olje- og energiministeren til NTB.

Sammen med statsminister Erna Solberg (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) deltok hun tirsdag ettermiddag på et innspillsmøte med olje- og gassnæringen i Norge.
 
På møtet skal det ifølge Reuters blant annet ha blitt diskutert å gjennomføre de avtalte produksjonskuttene umiddelbart, og ikke vente til mai.

Opec sier ministrene på møtet gjentok sin støtte til «produksjonsjusteringen» som ble avtalt tidligere i april. Kuttet skal være på plass fra begynnelsen av mai.
 
– Dette er en unik mulighet til å etablere et drivstofflager, sier energiminister Angus Taylor.

Australias oljereserver ment for krisesituasjoner har inntil nå vært mindre enn i de aller fleste rike land. Landet er dermed sårbart i situasjoner som påvirker tilførselen eller prisen på olje.
 
Etter to tøffe dager korrigerer oljeprisene opp onsdag. Brent-oljen stiger 10,7 prosent til 21,40 dollar fatet så langt i dagens handel, mens WTI-oljen spretter opp 26,7 prosent til 14,34 kroner.

Investorene fikk seg en støkk på mandag da mai-kontrakten for amerikansk lettolje (WTI) dundret i minus på frykt for manglende lagringskapasitet.

Analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, beroliger med at Brent-oljen slett ikke er landlåst på samme måte som WTI-oljen som går via Cushing i Oklahoma.
 
Ferske tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy viser at de amerikanske råoljelagrene økte med 15 millioner fat i forrige uke. Bensinlagrene økte med én millioner fat mens destillatlagrene økte med 7,8 millioner fat.
 
 
Den brutale oljeuroen i vinter og i vår har ført til svært høy aktivitet hos spekulanter i det finansielle oljemarkedet, som blant annet gjennom såkalte børsnoterte fond, kalt ETF-er, kan vedde på enten oljeprisoppgang eller oljeprisfall.
 
Brent-oljen holder seg rundt 20-dollar fatet mandag kveld. Ved 20.30-tiden er Brent-oljen ned 8,92 prosent til 20,02 dollar per fat, mens WTI-oljen er ned 24,17 prosent til 13,13 dollar per fat.

Til tross for at flere Opec-land nå begynner å kutte i produksjonen før den opprinnelige startdatoen 1.mai, er overtilbudet i oljemarkedet fortsatt stort.
 
Bjørnar Tonhaugen, analytiker i Rystad Energy, peker på at lagringssituasjonen har vært godt kjent i markedet lenge, også for to til tre uker siden.

– Markedet kunne den gang se frem mot møtet i Opec+ og G20-møtet. Slik er det ikke nå.
 
Ferske tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, viser at de amerikanske råoljelagrene økte med ni millioner fat i forrige uke. Bensinlagrene falt med 3,7 millioner fat mens destillatlagrene økte med 5,1 millioner fat.
 
Olje- og energidepartementet melder om kutt i norsk oljeproduksjon på 250.000 fat per dag i juni, og på 134.000 fat per dag i andre halvår.

I tillegg vil produksjonsstart på flere felt forsinkes til 2021. Den totale norske produksjonen i desember 2020 vil samlet være 300.000 fat per dag lavere enn det selskapene har planlagt for.
 
Brent-oljen er tirsdag morgen opp 4,04 prosent til 28,30 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 5,53 prosent til 24,04 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 26,80 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.
 
Oljeprisen løftes for femte dag på rad i tråd med at flere land gradvis gjenåpner i kampen mot coronaviruset. En Twitter-melding fra USAs president Donald Trump hvor han påpeker at etterspørselen tar seg opp, gjør at dagens oppgang for brentolje økte fra 4,47 prosent til 6,61 prosent.
 
– Nå som vi er i mai har Opec+-kuttene trådt i kraft, så markedet gledes over det. Samtidig har vi hatt flere byer i Europa som kommer ut av nedstenging og lettere restriksjoner, sier oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities til E24.
 
Back
Top