VALUTA Valuta

Sentralbanksjef Øystein Olsen har mange våpen, og den siste uken har han vist frem noen av dem.

Krisen i norsk økonomi har forverret seg, og Olsen har levert to uvanlig kraftige rentekutt på én uke. Det er sjelden kost, og skjer bare i ekstraordinære situasjoner. Renten er den laveste noensinne på 0,25 prosent. Så sent som i forrige uke var den 1,5 prosent.
 
DNB Markets-valutastrateg Magne Østnor sier til E24 at Norges Bank trolig har grepet inn i kronemarkedet, etter å ha sett på ferske tall fra sentralbanken.

Disse tyder på at banken har intervenert og kjøpt kroner for 12,4 milliarder kroner i markedet, i tillegg til de vanlige kronekjøpene som banken gjennomfører for å overføre til statsbudsjettet.
 
En euro koster ved lunsjtider 11,48 norske kroner. Det er en økning på 30 øre siden uken startet. En dollar står i 10,51 kroner, en oppgang på 31 øre siden søndag kveld. Kronen har blitt svekket utover dagen onsdag i takt med at oljeprisen har falt.
 
Tirsdag styrker kronen seg mot dollaren, og én amerikansk dollar kostet i 09-tiden 9,97 kroner. I 10-tiden har oppgangen dempet seg noe, og en dollar koster nå like over ti kroner igjen.

– Det er flere ting som driver kronekursen opp i dag. Det gode sentimentet i markedet, en stigende oljepris og at markedet fordøyer nyheten om Norges Banks kronekjøp bidrar til oppgangen, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.
 
En dollar koster i skrivende stund 10,63 norske kroner. Det er rundt 30 øre dyrere enn på samme tid i går.

Valuta- og renteanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets forklarer dagens kronesvekkelse slik:

– Det er nok to grunner; både at børsene faller ute og at Norges Bank hevet renten litt mindre enn mange ventet, sier hun til E24.
 
Back
Top